Kell-e viselkedni egy szállodában? Avagy reszkessetek: pihenünk!
2019. október 24. írta: Kidsoasis

Kell-e viselkedni egy szállodában? Avagy reszkessetek: pihenünk!

Lazítunk. Egész éves hajtás, munka, házi feladat, edzés, háztartás. Alkalmazkodás, kötelesség, elfogadás, tolerancia, stressz. Család, munkahely, utca, bevásárlóközpont, iskola, óvoda felsorolni is lehetetlen. De most aztán pihenünk, ahogy a csövön kifér: addig alszunk, ameddig, azt csináljuk, amire gusztusunk támad, kiszolgálnak, kiviszik a szemetet, elénk teszik az ételt. Mi pedig tisztelet a kivételnek a stresszel tömött életünkön kívül a jólneveltségünket is otthon felejtjük. Jöjjön hát most egy kis szállodai illemtan, mert attól, hogy mi nyaralunk, más is szeretne pihenni, végezni a munkáját, netán élni!

dreamstime_xxl_99753039.jpg

Légy pontos vagy türelmes!

A legtöbb szállodában már a foglaláskor pontos információkat, elérhetőségeket kapsz, pontos címet, GPS koordinátákat és hogy hány órától várnak benneteket. Ha gyerekkel indulsz útnak, nehéz kiszámítani, hogy egy több órás út pontosan meddig fog tartani. Ha sokkal később érkezel, mint amire számítanak, érdemes egy üzenetet írni vagy telefonálni, ha viszont előbb érkeztek, előfordulhat, hogy még nincs kész a szobátok. Ekkor legjobb, ha sétáltok egyet, vagy isztok egy kávét a bárban, esetleg megnézitek a kicsikkel a játszóházat. Biztos lehetsz benne, hogy a személyzet mindent meg fog tenni, hogy mielőbb bepakolhassatok ezen a sürgetés nem segít, csak megalapozhat egy rossz hangulatot.

 

Ne kiabálj!

Ez kényes téma. Ugyebár, ha az ember gyerekekkel utazik szállodába, nem azért megy, hogy percenként regulázza a boldogan ordibáló kicsinyeit. Ha viszont olyan hotelt választunk, ahol a konferenciától a nyugdíjas csoportig mindenkit fogadnak, a szüntelen gyerekvisítással alaposan tönkre tehetjük néhány vendég pihenését és a sajátunkat is az állandó konfrontálódással. Ebből a szempontból is jobb választás a családbarát szálloda, ott ugyanis több tolerancia várható el a vendégek és a személyzet részéről is. Azonban még ezekben a szállodákban sem kíváncsiak a háromévesünk fülsiketítő hisztijére ötpercenként, ezért érdemes kihasználni az alkalmat, hogy tanítsuk egy kicsit a gyerekeinket a társas együttélés szabályaira. Reggel 9 előtt és este 8 után nem illik rohangálni, kiabálni, sikítozni. Ha feltétlenül hangoskodásra vágyik a kicsi, vigyük a játszótérre, gyerekmedencéhez, játszószobába! Ajánljunk fel neki más tevékenységet, kössük le! Beszéljük meg vele, hogy hol engedheti el magát és hol nem (folyosón, étteremben, közös terekben)!

A kisbaba éjszakai sírása viszont ne legyen stressz, mert nem tudsz vele mit csinálni. Természetesen minél előbb próbálod megnyugtatni, de ha közben azon idegeskedsz, hogy a szomszéd szobában nem tudnak tőled aludni, attól nem lesz könnyebb.


Adj magadra!

Régen a legtöbb szállodában volt dresszkód a vacsorához. Ma már ehhez nem ragaszkodnak, legfeljebb a magas árkategóriájú luxusszállodákban, de mind a személyzetet, mind a többi vendéget tiszteld meg azzal, hogy nem pizsamában mész reggelizni és fürdőköpenyben vacsorázni! Igen, még a kicsiket is illik rendesen felöltöztetni. Nem kell öltöny, meg kiskosztüm, meg ünneplős ruha, elég egy kényelmes, de vállalható utcai öltözék.

 

Ne pazarolj!

A zero waste korában egyre többen szólalnak fel többek között az élelmiszerpazarlás ellen. A kidobott étel kidobott alapanyag, kidobott pénz, elvesztegetett munka. A svédasztalos ellátás magában rejti azt, hogy rengeteg étel megmarad, hiszen még az utolsóként érkező vendég is választékot akar. Sok szálloda ezért már kapcsolatban áll segélyszervezetekkel, akik boldogan fogadják és osztják szét a rászorulók között a megmaradt finom ételt. A legnagyobb probléma, hogy a svédasztal látványa megingatja a legtöbb ember önkontrollját, és mohón halmozza a tányérjára a legkülönbözőbb össze nem illő ételeket, amiket aztán rendre otthagy, mert az ide illő közhellyel élve csak a szeme kívánja. Ezeket már nem lehet elosztani, a kukába kerül a sok finom falat. Sok szálloda ezért néhány all-you-can-eat étterem gyakorlatát követve fontolgatja, hogy azzal, aki túl sok maradékot hagy a tányérján, büntetést fizettetnek.

Tanítsd meg a gyerekedet és magadat is, hogy inkább többször keveset vegyél, mérd fel, hogy mennyit szeretnél enni és ha lehet, ne keverd össze az ételeket!

 

Tarts rendet!

A szállodákban általában minden nap takarítanak: ágyaznak, porszívóznak, kiürítik a szemetest, cserélik a földre dobott törölközőt. Nem kell precíz rendet tartanod, amikor nyaralsz, de könnyítsd meg a személyzet dolgát azzal, hogy nem szórod szét az összes cuccodat a padlón és az ágyon! Ha nem szeretnél rendet tartani, akkor inkább ne kérj takarítást!

 

Légy becsületes!

Vannak emberek, akik mániákusan elteszik a szállodai ingyenes” holmikat. Tudnod kell, hogy ezt megteheted, a tusfürdőt, fürdősapkát, szappant, bekészített utazási prospektusokat nyugodtan hazaviheted. Ugyanez nem vonatkozik a Bibliára, szennyestartó zsákra, fürdőköpenyre és más, a szállodához szervesen hozzátartozó holmira. Ezen kívül nem elegáns meginni a minibárból az italokat, és utána feltölteni, hogy ne vegyék észre. Ha nem akarod kifizetni a fogyasztásodat, akkor inkább menj el egy közeli boltba, és vegyél olcsóbban olyan italt, amit szeretnél, de ne trükközz!



Tiszteld a másikat!

Élni és élni hagyni, ez a legfőbb szabály. Talán te szeretsz hajnalban fitness videóra ugrálni, de a másik szobában lehet, hogy egy kisgyerek alszik. Talán te szeretnél fejest ugrani a medencébe, de melletted valaki békésen napozik. Minden helyzetben megvan az a kompromisszum, ami megkönnyíti az együttélést a nyaralás során is.

A tisztelet nemcsak a többi vendégnek jár vagyis hogy tiszteletben tartod azt, hogy ő is pihenni jött ide, és tehesse ezt úgy, ahogyan neki igénye van rá hanem a személyzetnek is. A mosoly, a köszönés, a partneri kommunikáció mindenkinek jár a recepcióstól a takarítóig. Sokszor többet ér a borravalónál.

 

Szentendrei Judit írása

 

Még több olvasnivalóra vágysz?

Olvasd az Utazik a család magazint! Kattints!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazikacsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr3915249750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.10.24. 19:46:31

Nehéz ez. Nem szorosan ide tartozik, mert nem szálloda, Balatonarácson volt üdülőrészem sokáig. Nem nagy cucc, 28 nm, szoba, konyha, fürdőszoba, terasz. De ezek egymás melletti lyukak, és a teraszokat csak olyan magas “fal” választotta el, hogy ne lehessen átlátni, de a hang átjött. Ha valaki ki akarta adni a részét, a gondnokság intézte. A szomszédom kiadta. Minden héten másik család, és a teraszról rálátni a vízre, a tihanyi templomra, kellemes reggeli napfény, persze, hogy a teraszon reggeliznek. Nem volt ott soha rendbontás, de minden reggel arra ébredni, hogy drágám, hozd már ki a sót, légy szíves, mert eszükbe sem jut, hogy attól, hogy ők felkeltek, egy méterre tőlük valaki még aludni szeretne, azért fárasztó.

LebensraumamOsten 2019.10.24. 20:38:36

Tanácsok bunkó újgazdagoknak?

Semper Fidelis 2019.10.25. 07:59:31

Baromi sok a prosztó idióta gyökér. A szállodákban is van belőlük bőven. Mert nyilván hajnali 2kor csak üvöltve, visítva lehet a folyosón vonulni. Ja, és az emberek 70 százaléka kövér. Ezt szinte mindig megfigyelem. Hájas disznók, zabálnak,(ingyé van, egyé még kisfiam) meg szívják hozzá a cigarettát. Aztán meg csodálkoznak, hogy 60 évesen minden bajuk van.

midnight coder 2019.10.25. 08:06:08

@Semper Fidelis: 60 évesen amúgy is minden bajod lesz. Az evolúció ez embert úgy 50 éves korhatárra tervezte. 14 évesen férfivá avattak, úgy 16 éves korodtól 30-ig megvoltak a gyerekek, 45 éves korodra már felnõtt vadász is lett mindegyik, viszont addigra te már egyre nehezebben bírtad a kõbaltát. De ez addigra már kb. mindegy is volt, hiszen úton volt az új generáció.

midnight coder 2019.10.25. 08:08:33

Amúgy ezért jók a felnõttbarát szálláshelyek, ahová gyerekkel nem lehet bejönni.

Agnus69 2019.10.25. 08:10:42

Mi pont a fenti problémák miatt szoktunk le a hazai nagyobb szállodákról, mert olyan mértékben szaporodtak el a viselkedésképtelen "hátkifizettemaztcsinálokamitakarok" mentalitású (nem csak újgazdag, hanem főleg üdülési csekkes) tajparasztok, hogy feladtuk az ilyen jellegű pihenést. A medencékben nem lehetett fürdeni a sok visító, fejedre ugráló kölyöktől, az étteremben csendben étkezni a csendre képtelen, ordító nagycsaládoktól, este olvasni a részegen a folyosón óbégató baráti társaságoktól... tisztelet a kivételnek, de sajnos ezen a téren a színvonal minden szempontból a béka feneke alá süllyedt... áttértünk a kisebb, meghittebb panziókra, ahol csak pár, max 2 ágyas szoba van, és nagybetűs CSEND ÉS NYUGALOM :)

Semper Fidelis 2019.10.25. 08:14:09

@midnight coder: Havi 230-250 kilométert futok, és ismerek jópár 65 feletti futót, akik 10-15 évet is letagadhatnának. Nem hiszem, hogy tudnak róla, hogy nem ennyi évre lettek tervezve.

Dezsike 2019.10.25. 09:43:55

Ami kimaradt, hogy ne a szállodában dugjanak. Más nem kíváncsi rá, lehet azt otthon is ahol nem tanúja senki.

n3spr3ss0 2019.10.25. 09:59:09

A suttyóknak lehet bármit magyarázni, a paraszt mindenütt paraszt.Strandpapucsban, klott gatyában vacsorázni a négy csillagos szállodában neki természetes, meg még csomagol is.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2019.10.25. 10:26:27

@midnight coder: Az alacsony átlagéletkor nem úgy jön ki, hogy 35 év felett már minden nap ajándék, 40 felett meg már népmesékbe illő vénember vagy, hanem úgy, hogy nagyon nagy volt a csecsemő- és gyermekhalandóság, Aki képes volt túlélni a gyerekkorát, és nem taposta agyon a mamut, az jó eséllyel elélhetett 60 éven túl is, főleg ha a közösség is gondoskodott róla.

Persze a hiányos táplálkozás (paleo-diéta hö-hö), a mérsékelt higiénia, a kitettség a természeti körülményeknek megtette a hatását, de pl. amíg nem telepedtek le nagy közösségekben (falvak-városok), addig a járványok is kevésbé üthették fel a fejüket és lassabban, korlátozottabban terjedhettek, épp azért, mert ha egy-egy közösséget végig is fertőzött, a ritka csoportok közötti érintkezések miatt nem tudott továbbterjedni. A városias életmód pedig csak az elmúlt 10-10 ezer év hozadéka.

midnight coder 2019.10.25. 10:28:55

@Semper Fidelis: És gondolod, hogy élsz annyival tovább mint ami idõt futással töltesz majd ? Amúgy igen, szerencsés génekkel sokáig el lehet élni, még akár futás mellett is. Kevésbé szerencsésekkel meg nem. Lásd a fiatalon, vagy viszonylag fiatalon meghalt sportolók. Az, amit a kuruzslás mai állása szerint egészségesnek tartanak, kb. a hajdani zsellérek, cselédek életmódja és táplálkozása volt. És õk nem a kiemelkedõen hosszú életükrõl voltak közismertek. Annak ellenére sem, hogy azért akadtak köztük is, akik sokáig éltek. De ahogy mész vissza az idõben, úgy élt egyre egészségesebben az istenadta nép, és pont úgy csökkent a születéskor várható élettartam.

hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BClet%C3%A9skor_v%C3%A1rhat%C3%B3_%C3%A9lettartam

Pedig nekik még megvolt az az elõnyük is, hogy a nagyon szar géneket öröklõ gyerekek egy éves kor elõtt meghaltak, míg ma a csecsemõhalálozás gyakorlatilag nulla, ergo szinte bármilyen szar génállománnyal lehetsz felnõtt, és kis szerencsével még tovább is adhatod a következõ generációknak, akik ettõl persze jó eséllyel még betegesebbek lesznek.

midnight coder 2019.10.25. 10:35:53

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Amire én céloztam, hogy amíg az ember természeti nép tagja volt - márpedig az utóbbi 5000 évig végig az volt - evolúciós szempontból érdektelen volt, hogy 50 évig élsz vagy 100-ig. 50 éves korodra már az összes gyereked felnõtt, ergo tovább adtad a génjeidet. Sõt, maguk a gyerekek már jó eséllyel korábban megszülettek, és ha a törzs nem hagyta éhenveszni õket, akkor már igazából az sem számított, ha 40 évesen evett meg a barlangi medve, a gyerekek tovább vitték a génjeidet. Onnantól kezdve pedig kb. mindegy volt, hogy mondjuk 60 évesen milyen bubót kaptál volna meg, ha egyszer 40 évesen megevett a medve.

midnight coder 2019.10.25. 12:35:48

@Dezsike: Nem a recepción kell dugni.

2019.10.25. 13:02:02

@midnight coder:
Ha a kövérség, egészségtelen, mozgásszegény életmód előjön valamelyik blogon, te folyton jössz azzal, hogy genetika, máskor pedig azt magyarázod meg, miért nem érdemes mozogni, mértékkel kajálni...

2019.10.25. 13:11:57

@Semper Fidelis:
Meg az emberek többségének minden kikapcsolódás a zabálas és a punnyadás körül forog. Kirándulásnak is azt nevezik, hogy felmennek autóval pl. a Kékestetőre, és ott a parkoló 500 m-es körzetében zabálnak egy büfénél.

2019.10.25. 13:36:17

@midnight coder:
De épp ez az, hogy ez jól hangzik, de valójában nem igaz. Ahogy Ruhaszárítókötél rámutatott, eleve nem igaz, hogy nem voltak, akik megérték az öregkort. Másrészt az emberiség már az ősközösségben is elsősorban k stratégista volt, azaz nem elsősorban a létszámra alapozott, még ha magas is volt a gyerekhalandósag, a gyerekeket akkor is meg kellett tanítani vadászni, gyűjtögetni, meg bármire amivel a törzs foglalkozott. Nem volt elég megcsinálni, megszülni a gyerekeket. Ebben pedig szerepe volt az idősebbeknek is, ezért nem volt mindegy, hogy 40 vagy 50 után él-e még valaki. Mert bizony sokan éltek még.

Ma meg nyilván szerencse, genetika kérdése is, de sokan fittek maradnak 60 után is. Az életmód pedig jelentősen befolyásolja az esélyeket.

midnight coder 2019.10.25. 13:55:04

@Zabalint: Azért régebben nem úgy nézett ki a gyereknevelés, hogy 25 éves koráig egyetemen vagy fõiskolán volt a gyerek, aztán még két évig junior, és úgy 28-30 évesen teljes értékû munkaerõ.

2019.10.25. 14:13:45

@midnight coder:
Nem, de ettől még a gyerek jópár évig életképtelen lenne a szülei nélkül, úgyhogy feltételezhető, hogy amennyiben a szüleire szükség volt a vadaszatban, gyűjtögetésben vagy más munkákban (pl. szerszámok, ruhák készítése), akkor a törzs idősebb tagjai segítettek a gyerekek nevelésében. Emellett a vadászatba is kellett tapasztalat átadás.

Bkkzol 2019.10.27. 06:01:57

Èrdemes tájèkozódni a gyerek ès állat mentes hotelekről ha valóban pihenni szeretnèl. Ezen vendègek jelentős rèsze a legkisebb erőfeszítèst se teszi, hogy kordában tartsa kedvenceit. Vagy az apátia olyan mèlysègèben èlnek règóta, hogy èszre se veszik, hogy mikènt viselkednek

Bkkzol 2019.10.27. 06:07:11

@Zabalint: Igen, vannak 60 èvesen is fittek, de amikor 40 èvesen szüknek az a gyerek a saját öreg szüleitől tanulhat esetleg nem a nagyszülőktől. Olyan generáció van kialakulóban akik bem is ismerhetik szemèlyesen a nagyszüleiket.

Bkkzol 2019.10.27. 06:11:14

@Agnus69: nem csak nemzeti specialitás a bunkó viselkedès...

élhetetlen 2019.10.27. 19:05:51

@Zabalint: Tartsd meg az életviteledet, és a meggyőződésedet, hogy a sport mindent megold. De azért tudd, hogy halnak meg fiatal sportolók is, és volt olyan is, hogy a negyvenes apa , aki nem ivott, nem dohányzott, lement a focipályára a 18 éves fiával rugdosni egy kicsit, és ott halt meg. Winston Churchill, aki ivott, dohányzott, és állítólag azt mondta, hogy no sport, 91 evig élt. Ne hidd, hogy nálad van a bölcsek köve.
süti beállítások módosítása