Nyaraláskor is a víz az úr?
2019. november 11. írta: Kidsoasis

Nyaraláskor is a víz az úr?

Nincs élet víz nélkül. Ezt mindenki tudja. De kis hazánkban a családi nyaralás sem képzelhető el víz, medence, wellness programok nélkül.

Az igazság az, hogy akárhány nyomtatott üdülési katalógust vagy online utazási felületet böngészünk, alig találunk olyan ajánlatot a kínálatban, amelyben ne szerepelne ott a wellness vagy a medence szó, esetleg a vízparti élmények szókapcsolat.

k_p_20.JPG

De miért ragaszkodunk ennyire a vízhez, ha nyaralásról, pihenésről van szó? Miért van az, hogy a legtöbben például gond nélkül bevállalják a nyaralás idejére akár az önellátást is - amelynek megoldása (akár bevalljuk, akár nem) nem kis plusz terhet jelent a résztvevők számára -, ha az adott szálláshelyen vannak medencék, csúszdák, vizes programok, vagy a közelben található egy jó strand.

Mi az, ami annyira vonzó a vízben, hogy minden más elképzelhető opciót felülír?

Az első lehetséges válasz, hogy nincs nagyon más választásunk. Magyarország a (gyógy)vizek országa. Úton-útfélen ezzel találkozunk, a hazánk turisztikai elismertségéért felelős szakemberek, szervezetek mindig, mindenhol erre hivatkoznak, ezt hangsúlyozzák. Egy ilyen fajsúlyos országimázs-elem igenis nyomot hagy az emberek hétköznapi választásaiban, és ez akkor is így van, ha külföldi utazási célokról van szó.

De haladjunk tovább! A legtöbb ember fejében a víz a tökéletes pihenés megtestesítője, amely egyszerre képes biztosítani a mentális felfrissülést és a fizikai kikapcsolódást. Ezzel nem nagyon lehet vitatkozni, hiszen az úszás - legyen szó bármely formájáról - tényleg megad mindent a testnek és a léleknek, amelyre felnőttként szükségünk van a hétköznapokban felgyülemlett stressz levezetéséhez.

De nemcsak ebben az értelemben testesítheti meg a víz az ideális kikapcsolódás lehetőségét a felnőttek számára, hanem abban a tekintetben is, hogy egy jól felszerelt üdülőhelyen a medencék és minden egyéb, vízhez köthető szolgáltatás egyszerre több gyerekkorosztályt is ki tud szolgálni, ami hatalmas segítség lehet a szülők számára. És hát ki mondana nemet egy olyan programra, ahol egy helyszínen tud a teljes család egyszerre önfeledten pihenni, szórakozni, kikapcsolódni különösen nagyobb energiabefektetés nélkül?

A vízparti élmények mellett szól még az az egyszerű tény is, hogy sokkal kevesebb készülődést igényel egy ilyen családi nyaralás, mintha az Alpokba indulnánk n+1 gyerekkel kirándulni/hegyet mászni.

És végezetül nem feledhetjük azt a lehetséges indokot sem, hogy Magyarországon az emberek és a víz kapcsolatát nagyban befolyásolja az a momentum, hogy nincs tengerpartunk. Sokan gondolnak úgy a tengerpartra, mint egy ország kötelező velejárójára. És nekünk nincs. És nem elég, hogy tengerpartunk nincs, de nincs nagyon alternatíva sem, hiszen azok a helyettesítő elemek sincsenek meg, amelyekkel például a szintén tenger nélküli szomszédos országok viszont rendelkeznek: nevezetesen a magas hegyekkel hófödte csúcsokkal. Mivel hegyeket mozgatni nehéz, ezért marad a tengerpart lebutított, mesterséges változata medencékkel, csúszdákkal.

Megváltoztatható-e ez a tendencia? Nyilvánvalóan. A kérdés csak az, hogy akarjuk-e, tudjuk-e és vállaljuk-e az edukációt a kőbe zárt vízen túli természeti szépségek felfedezése érdekében?

Fonyó Barbara írása

 

Még több olvasnivalóra vágysz?

Olvasd az Utazik a család magazint! Kattints!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazikacsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr5015295170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása