Meleg vizű fürdőkben is egészségesnek maradni
2019. október 16. írta: Kidsoasis

Meleg vizű fürdőkben is egészségesnek maradni

Nem is gondolnánk, milyen gyakori a fertőzéses megbetegedések száma meleg vizű fürdőkben. A kórokozók szaporodásához a nedves, meleg környezet kiváló feltételeket nyújt: a vizes fürdőruha, felületesen szárított testrészek, pangó víz a hallójáratban.

 dreamstime_xxl_145121015.jpg

Intim fertőzések

Statisztikák szerint a nők 75 %-a legalább egyszer élete során szembesül a hüvelyfertőzés okozta kellemetlen tünetekkel. A hüvelygombával fertőzött nő többnyire titkolja, takargatja, és szenved... A szégyenérzetét a tévhiteknek köszönheti. Legtöbbször nem függ össze a nő hanyagságával, és a baktériumok túlburjánzását a legritkább esetben lehet hűtlenséggel magyarázni.

Általában az elszaporodott Candida albina élesztőgomba fajok tehetők felelőssé a gombás fertőzésért. Tünet nélkül is jelen lehetnek a szervezetben. A gondot az okozza, ha elszaporodnak, amit mindig a hüvely kémhatásának megváltozása idéz elő.

Kialakulásának oka többnyire endogén, vagyis belső eredetű. De külső tényezők is elősegítik:

  1. Elég egy szauna kabinjába felüdülést remélve beülni törölköző nélkül egy idillinek ígérkező téli családi vakáción.
  2. A magunkon hagyott nedves fürdőruha is kedves környezet a baktériumoknak.
  3. A műszálas fehérnemű szintén kedvez a baktériumok elszaporodásának.
  4. Elhanyagolt toalett… brrr!!!
  5. Indokolatlan, túlzott intimbetét, vagy akár tampon használata.

Fentiek következményeként egyértelmű a fájdalmas szex. Tehát, a férfiakat is érinteni fogja a probléma. Nemcsak azért, mert panaszkodik a feleség, a barátnő együttérzést remélve, hanem bizony az érzéki légyottok is ritkulnak. Mindezek tetejébe a partner is fertőzött lesz. Tehát őt is kezelni szükséges, ellenkező esetben a kigyógyult nő újrafertőződik, a férfi vissza… és vissza… pingpong.

 

Fülgyulladás

Gyakori betegség, bármelyik életkorban előfordulhat, de mégis leggyakrabban kisgyermekkorban, egyes adatok szerint óvodás korban a beteg gyermekek felénél középfülgyulladás diagnosztizálható. A legérintettebb korosztály a fél- és hároméves kor közöttieké. Fürdőkben megnövekszik kialakulásának gyakorisága a hallójáratba kerülő pangó, meleg víznek „köszönhetően”. Legtöbbször fájdalommal jár, és a víztől teljes elzárással, a wellnessező családok rémálma is lehet.

 

Coli baktérium

Hasmenést, hányást okoz, amit pár nap alatt ki lehet heverni. Alsó húgyúti fertőzéseket is okozhat, főként nőknél. A fájdalmas vizelés, égő fájdalom, vérpettyes vizelet a tünetek közé tartozhat.

Immunrendszer erősítésére érdemes a hangsúlyt fektetni megelőzésként! Kiváló immunerősítő tulajdonságú az eukaliptusz radiata illóolaj.

 

Szemölcs, bőr- és körömgomba

A papucs használatának hiánya, a felületes, vagy teljesen elhanyagolt törölközés vezethet a vírusok és gombák okozta fertőzések kialakulásához. A bőr- és körömgomba tünetei között szerepel a viszketés, piros, hámló bőr, berepedező köröm. A gyógyulás sokszor hónapokat vesz igénybe gondos kezelgetés mellett is.

Csepegtess teafa illóolajból fürdőzés előtt a talpadra megelőzésként!

 

Megelőzés aromaterápiával?

Az aromaterápia a gyógyító növényekből nyert illóolajok tudománya. A terápiás minőségű illóolajok kivételes lehetőségeket nyújtanak az egészségmegőrzés és gyógyítás területén. Így a tipikus „fürdőfertőzések” ellen is felvehetjük vele a harcot.

Legfontosabb az erős immunrendszer. Ezt eukaliptusz radiata illóolaj párologtatásával támogathatjuk.

A teafa illóolaj remekül bevethető a strandbetegségek megelőzéseként:

  • A teafa illóolajat használhatod wellness előtt fehérneműre vagy fürdőruhára csepegtetve az intim fertőzések elkerülése végett.
  • A fülgyulladás ellen: mielőtt medencébe mész a gyermekkel, egy vattára cseppentett teafa illóolajjal kenegesd át a külső hallójáratot!
  • A szemölcs- és gombafertőzés megelőzhető, ha a teafa illóolajból fürdőzés előtt a talpadra cseppentesz egy-egy cseppet.

Kizárólag terápiás minőségű illóolajat használj, a pontos arányokról és kezelési módokról konzultálj aromaterapeutával!

Dr. Takács-Tóth Diána aromaterapeuta írása

 

Még több olvasnivalóra vágysz?

Olvasd az Utazik a család magazint! Kattints!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazikacsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr3015225692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása