Hogy nyaral a patchwork család? Nehezen.
2019. augusztus 09. írta: Kidsoasis

Hogy nyaral a patchwork család? Nehezen.

Az én gyerekem, a te gyereked, a mi gyerekünk. Hányszor, de hányszor halljuk ezeket a szavakat ilyen összetételben?! A mozaikcsaládok jelensége mai korunkban egyre gyakoribb: válás után gyerekekkel újrakezdés, új társ, új házasság, majd jön a közös gyerek, esetleg gyerekek. Ez a felállás pedig egészen új helyzetek, kihívások elé állítják a családtagokat, a kül- és beltagokat egyaránt. És természetesen nem csak a hétköznapokban.

dreamstime_xxl_131413466.jpg

Hogyan készül egy patchwork család a nyári pihenésre, a közös nyaralásra? Mi a legnehezebb ebben a helyzetben, mi az, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy tényleg pihentető legyen a közös vakáció, és senkinek ne maradjon rossz szájíze az együtt töltött napok után?

Barbara szerint aki két kisgyerekkel maradt egyedül a válása után, majd újraházasodott és második férjével közös gyereket is vállaltak a legfontosabb dolog, amit egy patchwork családban tudomásul kell venni, hogy a korábbi házastárs “egy plusz, fix tényező”, akivel mindig számolni kell. Ezen nem lehet változtatni. De ha a felek megértéssel és kölcsönös tisztelettel fordulnak egymás felé, az nagyban megkönnyíti az amúgy is mindig kicsit zűrös élethelyzetet, és jelentős mértékben csökkentheti a felek között esetlegesen jelentkező feszültséget.

 

Szervezés és tervezés

Az elvált szülők gyerekeinek szóló családi pihenés szervezésekor ahogy az év minden más napján is a legfontosabb tényező a logisztika. Bár Barbara szerint ebben nincs nagy különbség a hagyományos és a patchwork családok között, hiszen a gyerekek különböző programjainak egyeztetése minden családban kihívást jelent. Ami talán a legnagyobb eltérés, hogy az elvált szülők életében első helyen a gyerek kötelezettségei és feladatai állnak, csak ezután lehet figyelembe venni a gyerekekkel együtt nem élő szülő terveit, elképzeléseit és összehangolni azokat a másik családéval.

Itt jelentkezhetnek az első igazi nehézségek, nevezetesen, hogy a két fél által összeállított időbeosztásban a jól megtervezett programok ütik egymást. Ezeknek az ütközéseknek a feloldása mindig a felek vérmérsékletétől, valamint a szabad gyerekszobáktól függően nyer megoldást, de végső soron a lényeg az, hogy az egyik félnek bizony engednie kell.

Barbara még egy fontos dolgot emelt ki ezzel kapcsolatosan: az előre befizetett, lefoglalt programok természetesen előnyt élveznek minden más tervvel szemben.

Ha megtörtént az összehangolás, minden gyerek és program sínre került, akkor már csak a vis major kérdéseket kell valahogy rendezni, amikor például egy váratlan betegség, egy fontos, de kihagyhatatlan, előre nem látott koncert, buli vagy bármi hasonló program borítja a papíron és elméletben kiválóan működő terveket. Mi segít ebben a szituációban? B-terv, spontaneitás, rugalmasság és lazaság állítja határozottan a háromgyerekes családanya.

 

Két család, két szemlélet

Barbaráéknál a legtöbb konfliktushelyzetet az okozza, hogy más értékrendet vallanak korábbi házastársával, és ezt a különbözőséget nagyon nehéz elfogadtatni a gyerekekkel, mert ők mindent azonnal összehasonlítanak, és a látottak és megélt élmények alapján folyamatosan megkérdőjelezik a velük élő szülők értékrendjét, családi életről vallott hitvallását. Ez nyilvánvalóan nem az ő hibájuk, nem lehet őket ezért hibáztatni, de nagyon nehézzé teszik a családi utazás megszervezését, zökkenőmentes lebonyolítását” hangsúlyozza Barbara.

 

Érzelmi szálak 

És még valami. Egy ilyen családban sokkal sérülékenyebb a nő-férfi kapcsolat. Nehezebb fenntartani az egyensúlyt, folyamatos a rivalizálás még akkor is, ha amúgy béke van az elvált felek között , hogy ki kit szeret jobban. Versenyhelyzet van, a gyerekekben féltékenység dúl(hat), a feltétlen szeretet mindig kérdéses, folyamatosan visszaigazolásra várnak az érzelmek. Ezek bizony fárasztóak, és mind kihatással lehetnek a nyaralás napjaira is.”

Ugyanakkor, ha minden szálat sikerül kibogozni, az összes időpontot összefésülni, akkor tulajdonképpen egy patchwork család pontosan ugyanúgy funkcionál, mint egy hagyományos. Nincs több konfliktus, nincs több szervezési galiba csak azért, mert van a résztvevők között én gyerekem-te gyereked-mi gyerekünk, hiszen a lényeg itt is az, mint mindenhol máshol, hogy mindenki örömét lelje az együtt töltött időben.

R. Fonyó Barbara írása

Még több családi olvasnivalót keress az Utazik a család magazinban! Kattints!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazikacsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr1214933902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása