5 dolog, amire fontos odafigyelni, ha várandósan utazol
2019. augusztus 13. írta: Kidsoasis

5 dolog, amire fontos odafigyelni, ha várandósan utazol

Várandósan utazni? Ráadásul hosszú útra menni? Miért is ne! Persze azért érdemes néhány játékszabályt betartani. 

pregnant-1438135_960_720.jpg

Az első gyermekkel való várandósság általában egyszerű(bb), mindenki rád figyel, segít neked, de amikor már a második vagy a harmadik babát hordod a szíved alatt, sokkal több kihívással kell szembenézned. Főleg, ha a többiek még viszonylag kicsik és sokat igénylik a társaságod. De mi van akkor, ha utazni szeretnél a családdal? Ráadásul olyan terveket szövögettek, hogy mondjuk messzebb mennétek... Íme néhány átgondolandó kérdés: 

1. Fontos, hogy nem mindegy, a várandóságod mely szakaszában vagy. Amikor még „kisterhes” vagy, akkor azért kell nagyon vigyázni, hogy semmi se veszélyeztesse a picit, ha már viszonylag a végén jársz, akkor meg azért. Saját tapasztalat, hogy a legjobb időszak az utazásra a középidő. Ebben a pár hónapban vagy a legjobban, erőd teljében, már nem akarsz állandóan elájulni az álmosságtól, fitt vagy, még nem okoz gondot a hosszabb ideig tartó üldögélés sem, szóval összességében ilyenkor a legjobb minden. Persze, ha a nyaralás ideje a babavárás elejére vagy végére esik, akkor sem kell kétségbe esni, de ha az első szakaszban vagy, már ne vagánykodj (ne csinálj úgy, mint a terhesség előtt), ha pedig a végén, akkor pedig ne egy távol-keleti országba szervezd a családi vakációt.

2. Természetes víz vagy medencés szállás legyen? Ez az egyik legtöbbször előkerülő kérdés, hogy várandósan melyik ajánlott vagy épp nem. Én mindig, mindenkitől, orvostól, hozzáértőtől azt a tanácsot kaptam, hogy inkább menjek természetes vízbe, tópartra vagy tenger mellé várandósan, mintsem medencés helyre. Ugyanis bármennyire is takarítják a fürdőket, strandokat, sajnos sok kórokozó áll lesben ilyenkor, hogy bejuthasson az amúgy is sokkal érzékenyebb szervezetedbe. Ami még nagyon fontos, hogy a termált, a melegvízet pláne fontos kerülni, a terhességed bármelyik szakaszában is legyél, mert árthat a picinek. Autóval vagy repülőre külföldre? Nos, ha autó mellett döntötök, érdemes beszerezni egy jó kis övterelőt, mert kényelmetlen a gömbölyödő pocakodnak, ha szorongat a biztonsági öv. Hosszú úton meg különösen. 

3. Amennyiben repülős útra mentek, akkor viszont azt kell figyelembe venni, hogy csak bizonyos ideig repülhetsz, a harmincegynehanyadik hét után ugyanis már nem szabad, sőt, az elején se nagyon ajánlják annyira az orvosok. (De mindenképp kérdezd erről ki a dokidat!)
A lábdagadásra is jó ha felkészülsz, illetve megpróbálsz tenni ellene. A legjobb, ha felpócolod a lábadat, amennyire csak tudod. A melegben amúgy is hajlamosak duzzadni a végtagok, ezért inkább próbálj többször felállni az utazás alatt, ha van rá lehetőséged, mintsem bajod legyen belőle később.

4. Bárhova is mész nyaralni, érdemes egy kicsit körbenézni, milyen orvosi lehetőségek vannak a közelben. (Ez gyerekekkel is fontos, de várandósan sem mindegy). Isten őrizz, hogy bármilyen baj legyen, de jó és megnyugtató, hogyha tudod, hova fordulj gond esetén. 

5. Pakolj jól! Bizony érdemes jól pakolni a pakkod, legyen benne minden olyan holmi, amire szükséged lehet, mert várandósan több dologra is érdemes készülni. Ilyenkor például eléggé érdekesen működik a hőérzet, szóval, vigyél magaddal meleg ruhát is. 

Összességében nagyon sok mindent fel lehetne még sorolni, hogy mi-mindent vegyünk figyelembe, ha babával a pocakban indulunk nyaralni, de talán ezek a kérdések merülnek fel a legtöbbször.  

Nagy-Brieger Éva írása

Még több családi témára vágysz?

Olvasd az Utazik a család magazint! Kattints!

 



A bejegyzés trackback címe:

https://utazikacsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr915001274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása